Bước tới nội dung

Harry Potter dành cho Muggle/Nhân vật/Harry Potter

Tủ sách mở Wikibooks
Harry Potter
Nhân vật
Giới tínhNam
Màu tócĐen
Màu mắtXanh lá
Gia đìnhJames Potter (cha)
Lily Potter (née Evans) (mẹ)
Sirius Black (cha đỡ đầu)
Petunia Dursley (dì)
Dudley Dursley (em họ)
Vernon Dursley (dượng)
Gắn bóRon Weasley
Hermione Granger
Albus Dumbledore
Rubeus Hagrid


"Con được bảo vệ bởi khả năng yêu thương. Khả năng duy nhất có thể chống lại sự cám dỗ của quyền lực như Voldemort! Bất chấp tất cả những cám dỗ con đã chịu đựng, tất cả những đau khổ, con vẫn còn sự tinh khiết của trái tim, vẫn trong sáng như khi con đang ở tuổi mười một, khi con nhìn vào một tấm gương Ảo Ảnh, và nó phản chiếu lại mong muốn từ trái tim con, và nó cho thấy con chỉ có một cách để ngăn chặn Voldemort" — Albus Dumbledore miêu tả về Harry.

Tổng quan

[sửa]

Harry Potter (tên đầy đủ: Harry James Potter) là nhân vật chính, cũng là nhân vật được tác giả J.K. Rowling đặt tên cho cả bộ truyện. Cha cậu là James Potter, sinh ra trong một gia đình phù thủy thuần huyết, và là đứa con duy nhất của gia đình này. Mẹ cậu tên Lily, là một phù thủy gốc Muggle, tức ông bà ngoại cậu đều chẳng có phép thuật gì cả. Theo quan điểm "thuần huyết", cậu là một phù thủy lai. Ngày Harry tròn một tuổi ba tháng, Chúa tể Voldemort đã sát hại cha mẹ cậu. Khi Voldemort dùng Lời nguyền Chết chóc hướng thẳng vào Harry, nó đã phản nguyền ngược trở lại tên Chúa tể độc ác kia, xé nát linh hồn ra khỏi thể xác của hắn, thế nhưng đứa bé Harry Potter hắn muốn giết lại không hề hấn gì ngoại trừ một vết sẹo hình tia chớp hằn trên trán.

Mười năm tiếp theo, cậu được gửi đến sống với gia đình Dursley, đó là những người thân còn lại duy nhất của cậu. Vào sinh nhật lần thứ mười của mình, Rubeus Hagrid – người gác cổng Trường Phù thủy và Pháp sư Hogwarts – đã gửi đến tận tay cậu một lá thư mời nhập học. Giờ đây, phần lớn thời gian của Harry nằm ở trường Hogwarts cùng với hai người bạn thân nhất của mình là Ron Weasley và Hermione Granger. Kết thúc mỗi năm học, cậu lại quay về sống với gia đình Dursley, nhìn không khác gì một trại giam, cơn ác mộng này chỉ chấm dứt khi cậu 17 tuổi.

Theo lời tác giả, Harry sinh ngày 31 tháng 7, còn sinh năm nhiêu thì bà không nói. Nhưng từ những dữ kiện trong truyện ta có thể biết rằng cậu sinh năm 1980, tức trẻ hơn Hermione gần một tuổi và trẻ hơn Ron năm tháng.

Đũa phép của Harry được làm từ cây nhựa ruồi có lõi lông Phượng Hoàng. Cây nhựa ruồi được cho là có thể đẩy lùi cái ác và đại diện cho sự nam tính, sự bảo vệ, niềm vui, hạnh phúc, và cả chế ngự tức giận. Phượng Hoàng là một loài chim cao quý, có thể tái sinh từ tro của chính nó sau khi chết, vậy nên loài vật này tượng trưng cho sự tái sinh và thuần khiết.

Đũa phép của Harry cũng thật trùng hợp khi là cây đũa "song sinh" với đũa của Voldemort. Mặc dù chúng được làm từ các loại gỗ khác nhau, nhưng lõi mỗi cây đũa đều làm từ lông Phượng Hoàng lấy của Fawkes, thú nuôi của cụ Albus Dumbledore.

Ý nghĩa tên

[sửa]

Mỗi nhân vật chính trong bộ truyện đều mang một ý nghĩa nhất định.

Ý nghĩa cái tên Harry Potter:

 • Harry: Có nghĩa là một người có phẩm chất lãnh đạo.
 • Potter: Là một họ khá phổ biến ở Anh, mang nghĩa là người làm gốm.

Vai trò trong bộ truyện

[sửa]
Mới bắt đầu đọc Harry Potter? Dừng ở đây được rồi! Xem tiếp nội dung phía dưới có thể sẽ làm bạn mất hứng thú khi bắt đầu đọc truyện.

Ghi chú: Harry là nhân vật trung tâm của bộ truyện nên hầu như sự kiện nào cậu cũng đều có mặt. Việc tóm tắt vai trò của Harry ở đây sẽ trùng với phần tóm tắt truyện. Cho nên muốn có cái nhìn tổng quát về vai trò của Harry trong cả bộ truyện, bạn nên bắt đầu ở đây, đọc đến phần nào chuyển sang đọc tóm tắt phần truyện đó trên cuốn wikibook này (tiêu đề đã có liên kết).

Cha mẹ của Harry Potter bị sát hại, cậu trở thành một đứa trẻ mồ côi và được ba phù thủy Albus Dumbledore, Minerva McGonagall và Rubeus Hagrid giao cho gia đình Dursley nuôi dưỡng.

Mười năm sau, chúng ta được gặp lại Harry cùng gia đình Dursley vào sinh nhật lần thứ 11 của cậu em họ Dudley. Hình như Harry không được đối xử tốt cho lắm. Cậu chỉ được ngủ ở cái tủ chật hẹp dưới cầu thang trong khi Dudley được cho tận hai phòng ngủ. Mặc dù bị đối xử áp bức, nhưng cậu đã thích nghi khá tốt và hiếm khi phàn nàn về hoàn cảnh của mình. Đến ngày nọ, một con cú gửi thư đến cho Harry, nhưng dượng Vernon đã cấm chỉ cậu mở nó. Sau đó, lại có hàng trăm lá thư khác bay vào nhà, tạo ra một cảnh tượng vô cùng hỗn loạn. Cuối cùng, đến ngày sinh nhật thứ 11 của Harry, Hagrid xuất hiện vào trao tận tay cậu lá thư mời nhập học Trường Ma thuật và Pháp thuật Hogwarts. Harry là một phù thủy!

Hagrid dẫn Harry đến Hẻm Xéo – một trung tâm thương mại của giới phù thủy ẩn trong lòng Luân Đôn – để mua sắm một cây đũa phép cũng như các đồ dùng học tập chuẩn bị cho năm học mới tại Hogwarts. Hagrid còn mua tặng Harry một con cú tuyết tên Hedwig làm quà sinh nhật mà sau này đã trở thành một người bạn đồng hành cùng cậu suốt bộ truyện. Harry cũng ý thức được mình nổi tiếng, vì cậu là người duy nhất sống sót qua Lời nguyền chết chóc ếm bởi Voldemort đồng thời làm cho hắn tiêu biến, kết thúc Chiến tranh phù thủy lần thứ nhất.

Tại nhà ga Ngã Tư Vua, Harry bị bỏ lại và phải tự tìm Sân ga 9¾ để lên chuyến tàu đến Hogwarts. Ở đây, Harry gặp gia đình nhà Weasley, một gia đình phù thủy cũng có con theo học tại Hogwarts, họ đã chỉ cho cậu cách để đến được sân ga. Ron Weasley là người bạn đầu tiên cậu quen. Trên tàu, hai người cũng gặp Hermione Granger, một cô gái năm nhất thông minh nhưng hơi hách dịch. Ban đầu, Ron và Harry không thích cô ấy cho lắm, nhưng rốt cuộc sau này ba người trở thành bạn thân với nhau.

Năm học đầu tiên của Harry tại Hogwarts thật đáng nhớ. Chiếc Mũ phân loại có ý định xếp cậu vào Nhà Slytherin, nhưng Harry không mong muốn điều này. Cuối cùng, chiếc mũ đặt Harry vào Gryffindor theo nguyện vọng của cậu, chung nhà với Ron và Hermione. Vì có tài năng trong môn bay lượn nên Harry đã được tuyển vào đội Quidditch Nhà Gryffindor, chơi ở vị trí Tầm thủ và là người trẻ nhất ở vị trí này trong thế kỷ qua. Học tại Hogwarts, Harry được dìu dắt bởi vị hiệu trưởng Dumbledore đáng kính và tốt bụng, giáo sư McGonagall dạy môn Biến hình kiêm chủ nhiệm Nhà Gryffindor và bác Hagrid thân hình khổng lồ với tấm lòng nhân hậu. Tuy nhiên, không phải ai cũng có cái nhìn thiện cảm với Harry. Severus Snape – giáo sư, bậc thầy Độc dược – đã không ưa cậu ngay từ lần đầu tiên chạm mặt. Harry nhanh chóng trở nên đối địch với Draco Malfoy – một học sinh năm nhất khác thuộc Nhà Slytherin – sau khi Draco chế giễu những người xuất thân từ Muggle như Hermione, và lăng mạ nhà Weasley nghèo khó. Người nhà Malfoy coi những kiểu người này là thấp kém, cho dù có xuất thân từ gia đình phù thủy thuần chủng.

Phần truyện đầu tiên chủ yếu giới thiệu cho độc giả về thế giới phép thuật và những nhân vật chính, nhưng sớm thôi ta sẽ thấy nhiệm vụ dành cho nhân vật chính. Harry bắt đầu nghi ngờ Giáo sư Snape đang tìm kiếm Hòn đá Phù thủy, một vật thể phép thuật có sức mạnh ghê gớm được đặt tại Hogwarts. Sử dụng hòn đá cùng với phép thuật hắc ám có thể giúp Chúa tể Voldemort hồi sinh và quay về nguyên trạng cơ thể của hắn. Mặc dù Harry nghĩ rằng Snape tiếp tay cho Voldemort, nhưng hóa ra Giáo sư Quirrell mới là người đứng sau tất cả. Cùng với sự giúp sức của Ron và Hermione, Harry đã phá vỡ âm mưu đánh gắp viên đá của Quirrell cho Voldemort.

Kết thúc năm học thứ nhất tại Hogwarts, Ron, Hermione và Hagrid đã hứa sẽ viết thư cho Harry, nhưng cả kỳ nghỉ hè chẳng lấy một lá thư gửi tới, có lẽ hy vọng của Harry về một tình bạn lâu bền đã tan thành mây khói. Đêm nọ, Harry vô cùng kinh ngạc khi nhìn thấy một con gia tinh tên Dobby trong phòng ngủ của cậu. Dobby cảnh báo rằng việc cậu quay trở lại Hogwarts sau kỳ nghỉ hè là rất nguy hiểm, và thừa nhận rằng chính mình đã giấu các bức thư của Harry đi để lừa cậu tin rằng bạn bè không còn quan tâm cậu nữa. Tên gia tinh Dobby sau đó còn quậy phá gia đình Dursley rồi nhanh chóng lẩn trốn, đương nhiên nghi phạm số 1 là Harry. Dượng Vernon nhốt Harry trong phòng ngủ, khóa chặt cửa, lại còn đóng song sắt lên cửa sổ hòng không cho cậu ra ngoài. Đến đêm, Ron và hai người anh sinh đôi lái một chiếc xe hơi bay đến trước cửa sổ và giải cứu Harry. Mùa hè còn lại, Harry ở tại Trang trại Hang sóc, nơi ở của gia đình Weasley. Trong lúc đi mua sắm tại Hẻm Xéo cùng Hermione và gia đình Weasley, Harry nhìn thấy Draco Malfoy cùng cha vào một cửa hàng ma thuật Hắc ám, hành động như thể có một điều gì đó mờ ám.

Trong Lễ tiếp đón tại Hogwarts, cụ Dumbledore giới thiệu giáo sư dạy môn Phòng chống Nghệ thuật Hắc ám mới của năm học này, Gilderoy Lockhart. Nhiều sự việc bất thường xảy ra không lâu sau đó, Harry bắt đầu nghe thấy một giọng nói kỳ lạ, quái gở. Một thông điệp bí ẩn được viết bằng máu trên tường: "The Chamber of Secrets has been opened. Enemies of the Heir, Beware,". Bên cạnh đó là con mèo của thầy giám thị Argus Filch đã bị hóa đá, nhưng không chết. Giáo sư Binns giải thích rằng về Phòng chứa Bí mật được tạo ra bên dưới Hogwarts bởi Salazar Slytherin hơn một nghìn năm về trước, điều đó dấy lên những suy đoán không hồi kết về căn phòng và "Người thừa kế". Căn phòng chưa bao giờ được tìm thấy, nhưng nó được đồn là chứa một con quái vật trông khủng khiếp. Mặc dù Harry ban đầu nghĩ người thừa kế rất có thể là Draco Malfoy, nhưng càng ngày cậu càng nghi ngờ mình là người thừa kế, cả trường cũng đồn đại như vậy. Đã có lúc, Harry tự hỏi liệu bản thân có phải hậu duệ của Slytherin hay không. Nỗi kinh hoàng gia tăng khi càng ngày càng nhiều học sinh (trong đó có cả Hermione) đã bị hóa đá khiến cụ Dumbledore tuyến bố giờ đây ngôi trường không còn an toàn.

Harry và Ron tìm thấy một cuốn nhật ký cũ từng thuộc về người có cái tên Tom Marvolo Riddle. Nó chẳng ghi thứ gì cả, nhưng Harry bất ngờ phát hiện ra cậu có thể giao tiếp với ký ức của Riddle được lưu giữ trong cuốn nhật ký. Riddle cho Harry thấy Căn phòng đã được mở 50 năm trước, cùng với việc một học sinh đã bị giết. Hagrid, lúc đó vẫn còn là học sinh, bị tình nghi có liên quan tới việc thả con quái vật. Trở về thực tại, không lâu sau, ai đó đã lục soát phòng của Harry và đánh cắp cuốn nhật ký.

Harry phát hiện một trang sách nhàu nát nằm trong bàn tay hóa đá của Hermione, cho cậu biết về quái vật Tử Xà, là một con rắn khổng lồ sử dụng hệ thống ống nước để di chuyển khắp trường. Khi Ginny Weasley bị đưa vào căn phòng, giáo sư Gilderoy Lockhart được cử đến để nghĩ cách giải cứu cô bé, tuy nhiên mấy khả năng phép thuật thượng thừa và những tiếng tăm lẫy lừng của Lockhart chỉ là hư danh. Harry cùng Ron kéo ông đến phòng tắm của hồn ma Myrtle khóc nhè và tìm thấy lối vào dẫn đến Phòng chứa bí mật. Xuống tới bên dưới, Harry bị ngăn cách và phải tự mình đi kiếm Căn phòng. Nhờ biết Xà ngữ, Harry cuối cùng đã vào được căn phòng và tìm thấy được Ginny, có vẻ không chút dấu hiệu gì còn sống. Cái tên Tom Riddle ghi trên cuốn nhật ký đó hóa ra là Chúa tể Voldermort, đang có ý định đánh cắp sinh lực của Ginny hòng hồi sinh bản thân. Hắn thả con Tử Xà khổng lồ, ra lệnh giết Harry, hễ ai nhìn trực tiếp vào đôi mắt nó là chết ngay tức khắc. Thật may, phượng hoàng của Dumbledore xuất hiện, mang theo chiếc mũ phân loại, sau đó tiến tới chọc mù mắt Tử Xà. Harry kết liễu Tử Xà bằng Thanh kiếm Gryffindor lôi ra từ trong chiếc mũ phân loại, và lấy một chiếc răng nanh Tử Xà đâm thủng cuốn nhật ký, phá hủy ký ức của Riddle và hồi sinh Ginny. Hermione và những học sinh bị hóa đá khác (do gián tiếp nhìn vào mắt con Tử Xà) đã được giáo sư Sprout chữa khỏi. Cuối truyện, Harry lừa Lucius Malfoy (cha của Draco Malfoy), chủ nhân của Dobby và giải phóng cho tên gia tinh này. Harry đã nghi ngờ Lucius cố ý bỏ cuốn Nhật ký vào giỏ của Ginny khi ở Hẻm Xéo, tuy nhiên cậu không có bằng chứng nào.

Truyện bắt đầu trong một tâm trạng u ám khi Harry lại phải chịu đựng tiếp một mùa hè ảm đạm ở nhà Dursley. Lần này, cậu phải chịu đựng cô Marge, em gái dượng Vernon đến thăm nhà, người đã coi thường và mắng mỏ Harry. Nhà Dursley không ủng hộ cũng chẳng phản đối việc làm của cô Marge, hình như họ bắt đầu kiêng sợ Harry khi cậu ngày một lớn lên. Sau khi Marge buông ra lời xúc phạm thậm tệ đến cha mẹ mình, cậu đã phản ứng gay gắt, vô tình khiến Marge bị thổi phồng và bay lên không trung. Harry dọn đồ ra khỏi nhà, bắt xe buýt Hiệp Sĩ đến Hẻm Xéo, cậu còn thấy một chú chó đen đang ẩn nấp trong bóng tối.

Bộ Pháp thuật đã làm xẹp cơ thể cô Marge và xóa trí nhớ của cô, còn Harry thì được ở quán Cái Vạc Lủng đến khi năm học mới bắt đầu. Cậu nhanh chóng gặp lại Hermione và gia đình Weasley. Hermione đã mua một con mèo khá dị mà cô đặt tên là Crookshanks. Con mèo đó không ngừng tấn công chuột cưng Scabbers của Ron, làm Ron phải điên tiết.

Harry lén nghe được cuộc trò chuyện của ông bà Weasley về Sirius Black, một tên tù nhân trốn khỏi ngục Azkaban, nghe đâu đó hình như hắn định giết Harry. Trên đường đến Hogwarts, Harry bất ngờ đối mặt với một tên Giám ngục Azkaban đang truy lùng Sirius Black. Tên giám ngục đó đã làm một điều gì đó khiến cho đầu cậu văng vẳng tiếng người đàn bà gào thét trước khi ngất. Remus Lupin, một người ngồi cùng toa tàu với Harry đã ếm một câu thần chú bí ẩn đuổi tên giám ngục đi.

Tại Lễ Tiếp đón hằng năm, giáo sư Dumbledore giới thiệu Lupin, giáo sư dạy môn Phòng chống Nghệ thuật Hắc ám mới. Thầy Dumbledore cũng cảnh báo học sinh nên tránh xa những con Giám ngục nguy hiểm đang canh giữ trường và Làng Hogsmeade trong khi Black đang bị truy nã. Trong khi đó, Hermione có vẻ như đang học tất cả các lớp kể cả những lớp dạy cùng giờ và liên tục thoắt ẩn thoắt hiện trong ngày.

Sau khi Sirius Black bằng cách nào đó đột nhập được vào trường, Harry biết được thêm về quá khứ của cha mẹ mình và những sự kiện xung quanh cái chết của họ. 12 năm trước, Black, bạn thân nhất của James và Lily, bán đứng họ cho Chúa tể Voldemort và giết hại Peter Pettigrew, một người bạn khác của họ. Harry bị sốc khi phát hiện ra Black chính là cha đỡ đầu của mình; Harry thề trả thù, nhưng trong một cuộc đối mặt với Black và Lupin trong lều Hét, Scabbers, con chuột của Ron bị lật tẩy, hóa ra Pettigrew lẽ ra đã phải chết. Cả Pettigrew và Black đều là Hóa thú sư bất hợp pháp, cũng như James Potter; Lupin là một ma sói. Cả bộ tứ là bạn thân thiết khi còn học tại Hogwarts, nhưng Pettigrew, không phải Black, mới chính là kẻ đã mách cho chúa tể địa điểm bí mật của gia đình Potter. Chúa tể sau đó đã giết họ và tấn công bé Harry. Để tẩu thoát, Pettigrew giả vờ chết bằng cách giết 12 Muggle, nhằm kết tội Sirius Black. Black, khi biết được rằng Pettigrew vẫn còn sống và ngụy trang thành con chuột Scabbers, vượt ngục Azkaban hòng bát Pettigrew phỉa đền mạng.

Sau khi biết được sự thật, Harry nhanh chóng kết thân với người cha đỡ đầu của mình và cảm thấy sung sướng khi cậu có thể rời khỏi nhà Dursley mãi mãi. Nhưng tên Pettigrew nhanh chóng tẩu thoát cùng với sự thật, trong khi chú Sirius bị bọn Giám ngục giam cầm với ý định hút hồn chú. Hermione, người mà đã dùng một cái Xoay Thòi gian để học nhiều lớp nguyên cả năm học đưa cô và Harry quay ngược lại 3 giờ đồng hồ. Lần theo bước chân của chính họ trong quá khứ, họ giải thoát cho chú Sirius Black, nhưng chú lại trở thành đối tượng bị truy nã. Harry vì thế phải ở lại nhà Dursley. May mắn thay, chú Sirius đã trở thành người giám hộ hợp pháp của Harry gửi một bức thư cho phép Harry đi thăm làng Hogsmeade vào cuối tuần.

Trong lúc Harry đang tham dự Quidditch World Cup cùng với Hermione và anh em nhà Weasley, thì những kẻ áo chùm được cho là Tử Thần Thực Tử đã tàn phá khu cắm trại, khủng bố những phù thủy xuất thân từ Muggle. Dấu hiệu của Voldermort đã xuất hiện trên bầu trời đêm, có hình một đầu lâu và con rắn, cho dù Bộ Pháp thuật không hề tin chúa tể đã trở lại.

Khi trở về Hogwart, Harry trở thành ứng viên thứ tư trong cuộc thi Tam Pháp Thuật một cách đầy khó hiểu, mặc dù cậu chưa đủ tuổi và cũng không hề ghi danh tên mình vào Chiếc cốc lửa. Ngoài việc buộc phải thi đấu trong cuộc thi khắc nghiệt này, Harry còn bị bạn học của mình khinh miệt, trong đó có cả Ron, bởi họ nghĩ rằng cậu đã gian lận để tham gia với mục đích nhận được nhiều sự chú ý. Trong số các bạn đồng trang lứa, chỉ có Herminone tin rằng Harry không làm điều đó, cô đã kèm và chỉ dẫn cho Harry trong mỗi nhiệm vụ. Ron cuối cùng cũng hóa giải hiểu lầm, khi mà cậu đã thấy Harry suýt chết trong nhiệm vụ đầu tiên. Chẳng có lý nào Harry lại gian lận để tham gia một cuộc thi nguy hiểm đến như vậy.

Harry lại còn đối mặt với một thử thách khác: tình yêu. Cậu đã phải lòng Cho Chang, một nữ sinh Ravenclaw xinh đẹp. Cậu ngượng ngùng mời cô đến đêm dạ hội Yule, rồi cũng chỉ để biết rằng Cho Chang đang hẹn hò với Cedric Diggory - một người cùng với Harry là hai đại diện của Hogwart tham gia hội thi Tam Pháp Thuật. Tình yêu trong cậu bỗng trở thành sự ghen tị, thất vọng và rồi hóa thành sự oán giận, thù hằn với Cedric, mặc dù cậu biết con người Cedric công bằng, chính trực. Tuy là hai đối thủ trong suốt cuộc thi và cả trên tình trường, nhưng rồi hai người cũng dần ngưỡng mộ và hỗ trợ lẫn nhau trong suốt cuộc thi.

Trong thử thách cuối cùng, Harry và Cedric bất ngờ bị chuyển đến một nghĩa địa, nơi Cedric bị Đuôi Trùn sát hại. Harry bị trói buộc, bị lấy máu và ép chứng kiến nghi thức ghê tởm sử dụng máu của cậu làm hồi sinh của Chúa tể Voldemort. Tên Chúa tể Hắc ám sống lại, đã làm một cuộc tỉ thí phép thuật đầy chết chóc với Harry, nhưng may sao cậu và cả tên chúa tể đều bị đẩy ra, do chiếc đũa phép của cả hai người có lõi giống nhau cùng từ lông chim phượng hoàng. Linh hồn của cha mẹ cậu, Cedric và những người khác đã giúp cậu cùng thi thể Cedric thoát về Hogwarts thông báo sự trở lại của Voldemort. Moody Mắt Điên, giáo viên Phòng chống Nghệ thuật Hắc ám năm học này của Harry, đã bị đóng giả bởi một tay sai trung thành của chúa tể và thao túng cuộc thi Tam Pháp Thuật để cố tình đưa Harry đến nghĩa trang kia. Còn Moody thật bị nhốt trong một chiếc hòm và đã được giải cứu sau khi tên đội lốt kia bị lật tẩy.

The darkest year yet that Harry has endured in the magical world. After Dementors attack him and cousin Dudley near the Dursleys' home, Harry is secretly escorted to 12 Grimmauld Place, the new headquarters for the revived "Order of the Phoenix," an underground resistance movement against Voldemort. An angry Harry is given little information about Voldemort or the Order's plans, causing him to frequently lash out at Ron and Hermione, though they actually know little more than he does. He also has difficulty remaining quiet about the Dark Lord's return, while the Ministry of Magic not only attempts to convict Harry for underage magic but is also waging a smear campaign against him and Dumbledore, refuting their claims that Voldemort has returned. Consequently, many in the wizarding community doubt Voldemort's resurrection.

Ministry of Magic official and spy, Dolores Umbridge, is personally appointed by Cornelius Fudge as Hogwarts' new Defence Against the Dark Arts Teacher, and later High Inquisitor. Umbridge prohibits students from learning defensive spells and works overtime to prevent Hogwarts and the magical world from believing that Voldemort has returned. Students grow rebellious under her ever-growing repressive rule, and Harry forms a secret group called Dumbledore's Army (D.A.) to teach real defensive magic. He also embarks on a romance with Cho Chang, but their differing personalities and her lingering anguish over Cedric Diggory's death soon doom their relationship. After the D.A. is uncovered, Dumbledore is ousted, and Umbridge assumes full command. The Weasley Twins launch a revolt, causing non-stop mayhem throughout the castle, before spectacularly departing Hogwarts for good on their broomsticks. The teachers do little, if anything, to help Umbridge restore order, who is finally tricked by Hermione and carried off by angry centaurs.

Through an unknown telepathic connection, Voldemort, seeking a prophecy about him and Harry that is stored inside the Ministry of Magic, lures Harry into a trap. In a climactic battle, Harry watches in horror as Bellatrix Lestrange murders his godfather, Sirius Black; Harry confronts Voldemort once again, and, this time, Minister of Magic Cornelius Fudge arrives in time to see the Dark Lord before he escapes. Fudge is now forced to publicly acknowledge Voldemort's return. Dumbledore reinstated as headmaster, reveals more to Harry about Harry and Voldemort's connection.

Harry's dashed hope to become an Auror is revived when Horace Slughorn joins Hogwarts as the new Potions master. Harry's O.W.L. grades were too low for Professor Snape's advanced Potions class, a required step to becoming an Auror, but Slughorn accepts students with lower scores. Meanwhile, Snape has assumed the Defence Against the Dark Arts post. Harry seemingly excels in potions under Slughorn's tutelage, but he is actually aided by an old textbook belonging to a gifted former student known only as "The Half-Blood Prince". Meanwhile, as Voldemort's Death Eaters create mayhem in both the Wizard and Muggle worlds, Harry learns his place in the war against the Dark Lord. Convinced that Draco Malfoy has become a Death Eater, Harry suspects he is involved in some sinister plot, though he is unable to prove anything, and Dumbledore appears unconcerned. Ron and Hermione also discount Harry's suspicions, further frustrating him. Unknown to Harry, however, Snape has made an Unbreakable Vow with Narcissa Malfoy, Draco's mother, to aid Draco in a secret task for the Dark Lord.

Harry and Dumbledore begin uncovering Voldemort's past by viewing gathered memories stored in a Pensieve. It is only after Professor Slughorn reluctantly yields a hidden memory that Dumbledore determines Voldemort has sheared off six pieces of his soul to make Horcruxes, storing them in various common-place objects, including ones once belonging to the Hogwarts founders. Two Horcruxes (Tom Riddle's diary and a Gaunt family ring) have already been destroyed, and Harry and Dumbledore potentially find a third, Slytherin's locket, hidden in a secret sea cave, though it is a fake. At the conclusion, Harry, the Order of the Phoenix, and Dumbledore's Army battles Voldemort's Death Eaters inside Hogwarts castle. Harry suffers a terrible loss when Dumbledore is killed by Severus Snape, who reveals to Harry that he is the Half-Blood Prince before escaping with Draco in tow. Vowing to find and destroy Voldemort and his remaining Horcruxes and to avenge Dumbledore's murder, Harry announces he is leaving Hogwarts. Ron and Hermione pledge to accompany him on his quest. Harry ends his and Ginny Weasley's newly-formed relationship, fearing Voldemort will target anyone close to him.

Harry, Ron, and Hermione leave Hogwarts to embark on Professor Albus Dumbledore's mission to hunt and destroy Voldemort's remaining Horcruxes. Although Harry was entrusted with a dangerous and seemingly-impossible task, Dumbledore left only a few cryptic clues to aid his quest. He also bequeathed the Trio some unusual objects: a Quidditch Snitch and the Sword of Gryffindor for Harry; to Ron, a Deluminator; and Hermione receives a children's book titled, "The Tales of Beedle the Bard" containing a mysterious, hand-drawn symbol next to a story about three brothers. The Ministry of Magic withholds Gryffindor's Sword, claiming it was never Dumbledore's. Realizing the Sword may be able to destroy Horcruxes, the Trio must find it. Though Ginny Weasley tells Harry she still loves him and will wait, Harry, believing his mission could take years, hopes she will find someone else.

As Voldemort's power and domination grows, Harry races to find the Horcruxes, but his loyalty to the late Headmaster falters after he uncovers dark secrets hidden within Dumbledore's past—he is not the man Harry believed him to be. The Trio's mission is also potentially jeopardized when Harry becomes fixated on finding the Deathly Hallows, three unique magical artifacts mentioned in Hermione's book. They discover that the Hallows emblem was also adopted by the Dark wizard, Grindelwald who Dumbledore defeated in a duel many years before. Each Hallow's existence is plausible: the Invisibility Cloak could be Harry's, while the Elder Wand may be the same one Dumbledore captured from Grindelwald. Only the Resurrection Stone seems dubious to Hermione, though Harry hopes it could resurrect his dead parents. Voldemort, meanwhile, seeks the Elder Wand, certain it is an invincible weapon.

Physically burdened by the difficult quest and plagued by growing doubts, Harry's resolve is further tested after Ron, frustrated with the mission's harsh realities, angrily departs. Hermione, devastated by Ron's desertion but loyal to Harry, remains, however. As Harry's faith in Dumbledore diminishes further, Hermione helps him to look beyond Albus' earlier transgressions and see only the good man he became through his deliberate choices and actions. Ron rejoins the group in time to save Harry's life and find the Sword of Gryffindor, destroy the Locket Horcrux with it.

Harry also seeks revenge against his hated nemesis, Severus Snape, though Snape, like Dumbledore, is also something other than he appeared to be. Even though Dumbledore is dead, and Harry now questions what Albus' true motives were, an unknown person or persons appears to be guiding the trio. Now Harry must decide whether he can place his trust into blind faith.

Voldemort's horcruxes are eventually found and destroyed, but a climatic battle at Hogwarts between the Dark Lord and his Death Eaters and the Order of the Phoenix and their allies culminates in a final confrontation between Harry and Voldemort. Only Harry survives.

Cuộc đời sau này

[sửa]

In a post on her web site, the author has said that at the end of the Second Wizarding War, Harry became an Auror at the Ministry of Magic. In 2007, Harry became the youngest head of the Auror Office at the age of 27. He also married Ginny Weasley and had three children: James Sirius, Albus Severus, and Lily Luna.

Điểm mạnh

[sửa]

"You are talented, famous and powerful – everything Horace values. Professor Slughorn is going to try to collect you, Harry. You would be his crowning jewel." — Professor Dumbledore to Harry Potter

Harry is a very clever and powerful wizard. He is most talented in Defence Against the Dark Arts and was one of only twelve students able to advance to N.E.W.T.-level Potions in his sixth-year class. In his third year, he was also able to cast a corporeal Patronus: a very advanced piece of magic many adult witches and wizards can't perform. Aside from his strong magical skills, Harry is extremely noble and brave, and will do almost anything to protect his friends. Throughout the series he is put into many stressful and dangerous situations, usually keeping a clear head throughout. He is very resilient, remaining strong despite having gone through a tremendous amount of suffering. He is prone to react emotionally in certain situations, and, as a result, often acts impulsively. However, he will listen to his friends' more logical and calm advice, particularly Ron and Hermione's, though sometimes reluctantly. Harry has a strong sense of good and evil, and he stands up for what he believes is right. Despite his difficult upbringing and the many hardships he has endured, Harry is remarkably compassionate and good-natured. He is loyal to his friends, and will do practically anything to protect or help them, just as they do for him.

“I was pleased with your Transfiguration mark, Potter, very pleased.” —Professor McGonagall talking about Harry’s Transfiguration O.W.L

Although Harry is a true Gryffindor, a house known for bravery and nobility, he shares many traits common to Slytherin and unrelated to Voldemort's soul shard within him. These include cleverness, resourcefulness, determination, and a disregard for rules. This is almost certainly part of why the Sorting Hat considered placing him in Slytherin, though it was Harry's desire to be sorted into some other House that resulted in the Hat choosing Gryffindor. A commonly discussed strength, particularly by Albus Dumbledore, is Harry's ability to love, as well as his extremely pure heart.

"Listen to me, Harry. You happen to have many qualities Salazar Slytherin prized in his hand-picked students. His own very rare gift, Parseltongue; resourcefulness; determination; a certain disregard for the rules [...]" — Professor Dumbledore to Harry Potter

Harry excels at flying, either on a broomstick or astride magical airborne creatures such as Hippogriffs and Thestrals. This skill translates into a talent for Quidditch, making him the youngest Seeker at Hogwarts in a century. During the First Task of the Triwizard Tournament, his flying ability is compared favourably to Viktor Krum, then considered the world's best Seeker. In his sixth year, Harry becomes Gryffindor's Quidditch captain.

Điểm yếu

[sửa]

Harry is known to "wear his heart on his sleeve." On many occasions he is unable to hide or control his emotions, especially anger and rage. Among other factors, this makes it difficult for him to master occlumency. He tends to tackle most situations and problems alone, often rushing in a linear, head-on manner before considering all options and finalizing a strategy. He sometimes finds it difficult to trust others; he generally confides solely to his best friends. His designation as, "The Boy Who Lived," and later, "The Chosen One," makes him feel pressured and unable to live up to the expectations of the Wizarding World. His desire to prove himself may have helped create a need to be the hero. This trait has caused him to behave somewhat foolishly, as he did in the Triwizard Tournament's second task (in Goblet of Fire) when he "rescued" the underwater hostages, despite them never being in any danger. This tendency takes a more deadly turn when Voldemort exploits Harry's predictable nature to lure him into an ambush, resulting in Sirius Black's death.

Though an intelligent and powerful wizard-in-training, Harry can be academically lazy, usually receiving slightly above average marks in his studies, although he did study reasonably hard for his OWLs and received good results. He achieved "Exceeds Expectations" in most subjects in which he shows aptitude in, and advanced to NEWT-level in most. One exception is Defence Against the Dark Arts, in which he achieved an "Outstanding," surpassing even Hermione, which stands as a testament to his extraordinary talent in defensive magic. His Potions ability is apparently better than it appears, as he is able to achieve an "Exceeds Expectations" grade on his OWL exam; in his sixth year he improves greatly, after finding an old potions textbook in which a talented former student (later revealed to be Severus Snape) has revised many potion-making techniques, and also invented many jinxes and spells.

Harry is noted to have low self-confidence, especially in the first book, where he expresses serious doubt that he could possibly be a wizard. He also worries that he wouldn't fit in, being the "worst in his class." This lack of self-confidence does reappear, though to a lesser extent, in each successive book, most notably in Harry Potter and the Chamber of Secrets, where he's worried that he's not worthy to be in Gryffindor, and in Harry Potter and the Order of the Phoenix, when he resists Hermione and Ron's suggestion that he teach Defence Against the Dark Arts, believing he is unqualified. Harry also struggles with a guilt complex; he often blames himself for things out of his control. For instance, he blames himself for endangering his friends, allowing Pettigrew to escape, and both Cedric's and Sirius's deaths.

While dating Ginny Weasley, Harry fell deeply in love with her, creating her as his "greatest weakness", as Harry would protect her at the cost of his own life or quest. But by the same token, Ginny could be considered his "greatest strength" as he was fighting for her against Voldemort.

Mối quan hệ với các nhân vật khác

[sửa]

Mồ côi ngay từ thuở nhỏ, Harry thiếu đi một gia đình thực sự. Gia đình Dursley, họ hàng duy nhất còn sống của cậu, lại ghét bỏ và đối xử tàn tệ đến mức Harry ao ước được cắt liên lạc với họ ngay khi trưởng thành. Cậu anh họ Dudley sau này cảm thấy hối hận về việc cậu từng bắt nạt đứa em của mình và chúc Harry tốt lành khi họ chia tay dường như là lần cuối trong Bảo bối tử thần. Thay vào đó, Harry trở nên thân thiết với những người bạn học ở trường mà quan trọng nhất là Ron WeasleyHermione Granger, sau đó là Ginny Weasley cũng như cả họ nhà Weasley.

Gia đình

[sửa]

Dudley Dursley

Ngay từ thuở bé, Harry và Dudley đã không ưa nhau. Dudley thường xuyên bắt nạt Harry và rất bất ngờ khi cậu em họ của mình hóa ra lại là một phù thủy. Harry hù dọa Dudley bằng những năng lực mới của mình sau khi năm học đầu tiên tại Hogwarts kết thúc, mặc dù việc sử dụng phép thuật ngoài trường bị cấm. Mặc dù cậu thật sự không có ý định sử dụng phép thuật, khả năng này của Harry giúp cho Dudley đối xử một cách thận trọng hơn với Harry. Khi khả năng pháp thuật của Harry, và sự tự tin của cậu tăng lên thì sức khỏe của Dudley và biểu hiện bắt nạt đặc trưng cũng tăng theo. Hai anh em được đánh giá là ngang tài ngang sức chừng nào mà Harry còn bị cấm sử dụng phép thuật ngoài trường. Sự xuất hiện của Giám ngục Azkaban trong Harry Potter và Hội Phượng hoàng một thời khắc then chốt cho mối quan hệ khi Dudley nhận ra rằng Harry có thể bảo vệ cậu khi nắm đấm của cậu trở nên vô dụng. This is further reinforced by Dumbledore's visit in Harry Potter and the Half-Blood Prince, when Dumbledore points out how the Dursleys have mistreated their own son. Events at the beginning of Harry Potter and the Deathly Hallows lead us to understand that Dudley has been trying to resolve matters, but Harry's suspicion of Dudley's motive prevents Harry, and the reader, from recognizing that until immediately before Dudley's final departure from the story.

Petunia and Vernon Dursley Father and mother of Dudley Dursley, and Harry's technical last-living relatives (Not counting Sirius Black).

James and Lily Potter

Harry's parents, James and Lily, who are long-dead, still play an important role in his development as he learns much about them from their close friends and allies. Harry loves his father, but his idolized image of the man he never knew becomes blemished after he unintentionally observes Snape's memories in a Pensieve that shows James' youthful behavior as being less than exemplary, and so unlike Harry's at the same age. Though deeply disappointed, Harry, with others' help, eventually is able to overcome his tarnished impressions about his father, seeing only the good man James chose to become. Though Harry has mostly identified with his father, he comes to understand his mother's influence on him as well, and that his own nature is much more akin to Lily's than to James. Harry has several brief encounters with James and Lily's spirits, who not only protect him (in Goblet of Fire and Deathly Hallows), but also express how much they love and admire their son.

Bộ Ba

[sửa]

Ron Weasley

Harry and Ron become best friends after meeting aboard the Hogwarts Express during their first year. Harry becomes so close to Ron and the other Weasleys that he is practically adopted into the family. Molly Weasley comes to love him as a son. Ron often educates the Muggle-raised Harry about the wizard world, while Harry shares much about Muggle life. Harry, unfazed by his own celebrity, notes that it occasionally makes Ron jealous, straining their relationship. Harry's wealth is a stark contrast to Ron's poverty, and this also creates conflict, for Ron at least, who envies Harry's ability to afford anything, though Harry rarely desires material goods and would gladly trade his fortune to be reunited with his parents. During their mission to hunt Voldemort's Horcruxes, Ron becomes frustrated and angry with Harry's seeming indecisiveness, as well as the difficulties of the quest. As a result, he briefly leaves the group. He returns in time to save Harry, and never again deserts his friend. Their bond is permanently and formally cemented when Harry marries Ginny Weasley, making Ron his brother-in-law.


Hermione Granger

Hermione not only becomes Harry's other closest friend, but she rounds out "the Trio", playing an integral part, along with Ron, in Harry's fight against Voldemort. Initially, she is unequal to Ron in Harry's eyes, and both Harry and Ron, upon meeting her, find her annoying and bossy. This quickly changes after she protects them from being wrongly punished, eventually earning her as crucial a role as Ron. Unlike him, however, her trust and faith in Harry never wavers. His faith in her, however, falters after Hermione, who usually turns a blind eye to his and Ron's irregular activities, reports to Professor McGonagall that Harry received an anonymous gift, an expensive racing broom, that could be cursed. Furious, Harry and Ron childishly shun her for months, deeply hurting Hermione, though the rift is eventually healed. In many ways, Hermione and Harry have more in common than Harry has with Ron, both coming from a Muggle background, though Hermione's upbringing has been loving and stable, unlike Harry's. Both she and Harry are an only-child, and this bonds them in ways unlike Harry's relationship with Ron, who has many siblings. Hermione becomes like the sister Harry never had, and vice versa. Hermione is about the only student in book 4 who believes Harry never cheated to enter the Triwizard Tournament, even though Ron initially thinks he did. She also understands Harry's nature better than just about anyone, including Ron, who is slower to mature than either her or Harry, and has far less insight into peoples' feelings. Both Harry and Hermione marry into the same family, further bonding their relationship.

Thành viên khác nhà Weasleys

[sửa]

Ginny Weasley

Later, Harry falls in love with Ginny Weasley, who the author describes as Harry's "ideal woman." Ginny had been in love with Harry for some time, though he always considered her as only a friend and Ron's kid sister. As she blossoms into a pretty young woman, Harry begins seeing her differently and becomes jealous when she has other relationships; he fears his chance with her has been lost forever. But Ginny had never stopped loving Harry, and they finally unite in book 6. But their new-found happiness quickly ends, when, to protect Ginny, Harry terminates their relationship as he embarks on Dumbledore's dangerous quest to defeat Lord Voldemort, a mission that could last years. Ginny is left heartbroken, and Harry imagines that she may eventually find someone else, though it was extremely unlikely Ginny would ever have even considered being with another man. After the Dark Lord's demise, Harry and Ginny are reunited, eventually marrying and having three children: James Sirius, Albus Severus, and Lily Luna.

Molly Weasley

Molly acts as Harry's surrogate mother through the saga, to a large extent taking him under her wing immediately upon his arrival at The Burrow in the second book. From there on, we see her doting on and loving him like her own son, much in contrast to Harry's aunt Petunia. She is fiercely protective, often overprotective of Harry, possibly trying to compensate for what she knows of Harry's nominal home life. One gets the impression that in Molly's eyes, Harry can do no wrong, unlike her own children, who she is quite often seen scolding; the most she does with Harry is a gentle remonstrance, as seen at the meeting of the Order of the Phoenix on Harry's arrival at Headquarters. She eventually becomes Harry's mother-in-law.

Giáo viên và những người lớn khác

[sửa]

Albus Dumbledore

Harry also maintains a close relationship with several adults, including Professor Albus Dumbledore, who is a kindly, though rather eccentric mentor during Harry's Hogwarts' years. Dumbledore, knowing that only Harry can defeat Voldemort, spends much time grooming him for his fateful encounter with the Dark Lord, though Dumbledore withholds crucial information, including that only Harry's death can destroy the Horcrux he unknowingly carries within him. Dumbledore realizes later, however, that by having utilized Harry's blood to resurrect his body, Voldemort has unwittingly provided Harry the protection he needs to survive. Dumbledore also recognized Harry's weaknesses and his need to "go it alone", and strongly encouraged him to always confide in Ron and Hermione and seek their advice. Harry is devastated by Dumbledore's tragic death in book 6, though he later comes to doubt Dumbledore's true intentions and his mission when unsavory incidents in Dumbledore's past are revealed. However, Harry's bitter disappointment in the late headmaster prevents him from seeing that, unlike Gellert Grindelwald, Dumbledore's youthful foray into magic's Darker side was little more than a brief flirtation filled with idle theories and never-applied beliefs that were ultimately rejected. As with his father, Harry finally understands that it was Dumbledore's deliberate choices in life that made him the great man he truly became.


Rubeus Hagrid

Hagrid is also important to Harry, and, like Sirius Black, he considers him as his true family. Though the gentle giant can be rather naive, unsophisticated, and sometimes lacks insight into other characters and their motives, he always helps guide Harry as he matures and will do anything to protect him. It is often Hagrid's opinion that most affects Harry. Hagrid remains a towering source of strength and protection for Harry throughout the series, and beyond.


Sirius Black

Sirius Black, Harry's godfather, also assumes an important mentor role and becomes his true family, though their short-lived relationship tragically ends when Bellatrix Lestrange murders Sirius in Harry Potter and the Order of the Phoenix. Sirius was a loving and caring godfather, but his long incarceration in Azkaban prison for a crime he never committed stunted his emotional development, making him a sometimes less-than-ideal guardian, treating Harry more as a replacement for his lost friend, James Potter, than as his ward. Hermione points out Sirius' rather reckless behavior to Harry, who, because he loves his godfather unconditionally, is blinded, initially, to Sirius' shortcomings. Harry eventually recognized these faults, but knows that his beloved godfather loved him in return and would have done anything to protect and provide for him; his death devastates Harry, leaving yet another huge void in his life.

Những bạn học khác

[sửa]

Cho Chang

Một mối tình lãng mạn diễn ra giữa Harry và một học sinh lớp trên nhà Ravenclaw tên là Cho Chang, mặc dù cô vẫn còn đang hoài nhớ mối quan hệ với Cedric Diggory, người bị sát hại vào cuối quyển 4. Những cảm xúc nhạy cảm của cô trở nên khó kiểm soát và mối quan hệ giữa họ trở nên chua chát và cuối cùng tan vỡ, nhưng họ không có mối thâm thù gì sâu sắc với nhau.

Học sinh tại Hogwarts

Harry also becomes good friends with his other fellow Gryffindor housemates Seamus Finnigan, Dean Thomas, and Neville Longbottom, who also become strong allies against Voldemort and his Death Eaters, though some may initially doubt him. Having lost their parents to Voldemort's reign of terror, Harry and Neville grow closer throughout the series. Luna Lovegood, a rather odd Ravenclaw girl, also becomes a friend and ally, risking her life to help Harry during the Battle at the Ministry in Harry Potter and the Order of the Phoenix. Harry will come to regard her so highly, that he names his daughter, Lily Luna. Harry also is befriended by Cedric Diggory, a Hufflepuff student, a fellow Triwizard Tournament champion, and also his romantic rival after Harry develops a crush on Cho Chang. When students, including Ron, believe Harry cheated to enter the tournament, Cedric supports him. The two aid each other during the Tournament, but Cedric tragically dies when Voldemort orders Peter Pettigrew (Wormtail) to murder him, as Harry helplessly watches. It is Cedric's murder that enables Harry to see Thestrals, magical creatures visible only to those who have witnessed death.

Đối đầu

[sửa]

Draco Malfoy

Not everyone at Hogwarts is Harry's friend, and many Slytherins despise him. Chief among them is Draco Malfoy, who becomes Harry's main Hogwarts nemesis. Draco's ever-present minions, Crabbe and Goyle, help him devise new ways to torment and undermine Harry. The Malfoy family are pure-blood wizards and loyal Lord Voldemort supporters, and Draco's and Harry's antagonistic relationship has partially been fueled by the elitist ideology droned into Draco since birth. Though Draco detests Harry and remains loyal to his own family, he never fully embraces his parents' evil, warped beliefs. His deliberate actions at Malfoy Manor in Harry Potter and the Deathly Hallows protect Harry, who later twice saves Draco's life during the Battle at Hogwarts, even though Draco was apparently attempting to capture him. The two never become friends, instead maintaining a distant, respectful truce in their adult lives.


Severus Snape

Most Hogwarts teachers like Harry, but he endures an ongoing contentious relationship with Professor Severus Snape, Slytherin's House Head and Harry's potions instructor. Snape seemingly despises Harry for his fame, which often results in unfair treatment toward Harry, but Snape actually has a long-held and deep-seated grudge against Harry's father, James Potter, who was Snape's bitter antagonist, and, along with Sirius Black, bullied Snape during their Hogwarts school years. Harry's intense dislike for his potions master becomes full-fledged hate and rage when it appears Snape has murdered Dumbledore and re-joined Lord Voldemort at the end of book 6. Despite Snape's ongoing animosity toward Harry and his supposed treachery, he, unknown to Harry at the time, has always acted as Harry's protector, partly motivated by his deep love for Harry's late mother, Lily. Harry must eventually reconcile his antagonistic feelings for his belligerent potions master and secret ally, who, unknown to Harry at the time, is also the "Half-Blood Prince." Harry had come into possession of the Prince's old potions textbook that contained many revised formulas, as well as new spells, jinxes, and curses handwritten into the book's margins. Within a short period, Harry was inspired by the Prince to learn more about the subject than in all his previous years inside Snape's classroom. After learning the truth about Snape and what he did for him, Harry names his second child, Albus Severus, as a tribute to his fallen potions master, who, he later tells his son, was one of the bravest men he ever knew.


Chúa tể Voldemort

Without doubt, Lord Voldemort has been Harry's most formidable enemy. Voldemort, likewise, considered Harry his most dangerous foe, and became consumed with killing him. Even before Harry's birth, Voldemort feared him, believing in a prophecy foretelling that a boy, soon to be born, was destined to destroy him. When Voldemort made his first attempt to murder the infant, he forever bound himself to Harry by unintentionally attaching a small soul fragment to him, giving Harry similar abilities to Voldemort. This bond, again unintentionally, became even stronger after Voldemort used drops of Harry's blood to resurrect his own body.

Phân tích

[sửa]

Harry's character is the classic literary protagonist known as the "epic hero". Other such heroes seen in mythology, fables, and legends include Hercules, Ulysses and Beowulf. The epic hero is typically mortal, but often is related or otherwise connected to gods or other divine immortal beings. In Harry's case, his parents were powerful wizards and he may be directly descended from the Peverells, an ancient wizard dynasty connected to the three Deathly Hallows (the Elder wand, a Resurrection Stone, and Harry's Invisibility Cloak). The hero typically possesses no extraordinary powers, but tends to be more talented, courageous, and resourceful than his peers. Traditionally, the hero is charged with a seemingly impossible quest or task that tests his endurance and moral fibre and that saves or benefits others, not himself. He must rely on his own courage, morality, intelligence, and strength to succeed. Though Harry has magical abilities, it does not set him apart from his contemporaries or his foes, who are also wizards. Harry must draw upon his superior bravery, strength, and cleverness, as well as seek help from others, to successfully accomplish Dumbledore's task to destroy Lord Voldemort and his remaining Horcruxes.

Because the books are mainly told from Harry's perspective, more is known about him than any other character. At best, Harry's treatment by the Dursleys was neglectful. Due to his Uncle Vernon, Aunt Petunia and cousin Dudley's constant insults and taunts, Harry is somewhat shy, insecure, and has low self-esteem, though he survived the experience with overall good humour. While his parents overindulgence has turned Dudley into a cruel, egotistical bully, Harry's mistreatment seems to have had the opposite effect; he is inherently kind and compassionate to others and has a strong moral center. When Hagrid told Harry he was a wizard, he continually believed it must be a mistake.

Harry has always distrusted his fame and those who may gravitate to him solely to exploit it. He also shuns publicity, though later in the series he utilizes it, unwelcome as it is, to help achieve his objectives. Because Harry has suffered more traumatic events than most, he often feels misunderstood. Some Hogwarts students often ask him about his experiences, wanting to know exciting details, but Harry believes that most have little interest in the reasoning behind it. Throughout later books, Harry increasingly grows irritable, partially from a difficult puberty, but also from being publicly called a liar and constantly prodded for information about Lord Voldemort. Harry's fourth and fifth years at Hogwarts test his patience but also strengthen his bonds with Ron and Hermione, and also Headmaster Dumbledore.

It has been noted numerous times that while Harry bears a strong resemblance to his father, he has the almond shaped green eyes of his mother. The author has stated that this is an important fact; it helped to convince Professor Horace Slughorn to hand over a memory about Tom Riddle to Harry that Dumbledore needed in Harry Potter and the Half-Blood Prince. There are indications in other sources that more is revealed about Harry's eyes in the later books. In fact, this particular physical resemblance to his mother plays an important role in Harry Potter and the Deathly Hallows.

Câu hỏi

[sửa]

Các câu hỏi tìm hiểu dưới đây mọi người tự trả lời để hiểu thêm về truyện. Vui lòng không viết câu trả lời vào đây.

 1. What kind of person does Harry consider a friend? An enemy? Give examples of each.
 2. Why did Harry request that the Sorting Hat not place him in Slytherin? Why did the Hat honor his request?
 3. Why didn't Harry ask the Sorting Hat to place him in Gryffindor? Why did the Hat choose Gryffindor for him?
 4. Considering Harry's family history, why would the Sorting Hat want to place him in Slytherin?
 5. Why did the Sorting Hat allow Harry to refuse Slytherin? Would other students be allowed to do the same?
 6. Does Harry understand Dumbledore's role in the Order of the Phoenix and the war against Lord Voldemort?
 7. How does Harry change after Lord Voldemort's return is verified and then announced to the Wizarding public?

Tổng quát

[sửa]
Đọc hết rồi nhưng chưa hiểu kỹ? Dừng ở đây được rồi! Nếu không đọc nhiều hơn, xem tiếp phần bên dưới có thể khiến bạn cảm thấy mất thú vị.

Since Lord Voldemort's return, Harry has been confused on where his life may be headed. Nearly everywhere he goes, some aspect of the Dark Lord and the raging wizard war greets him. Harry's life has been filled with much turmoil and tragic deaths, especially during his fifth and sixth years at Hogwarts. Harry has lost friends, mentors, and family, all amidst the ongoing war's confusion. In many cases, Harry is unsure what to do, where to go, or who he will lose next.

As his sixth year ends, Harry draws many conclusions regarding his future. He knows he must complete what was so innocently started with Lord Voldemort many years before and solve the many mysteries regarding the Dark Lord's power. Either he or Voldemort must defeat the other, just as the prophecy foretold. In Deathly Hallows, Harry is about to embark on a mission that is truly more important than his previous years' accomplishments. As his school years are about to end, if he even returns for his seventh year, Harry will hopefully be able to answer the question: how truly strong is, "The Boy Who Lived"?

According to the author, following Voldemort's defeat, Harry becomes an Auror at age 17 under Kingsley Shacklebolt. He later heads the Auror department in 2007. Note that if Harry did become an Auror in 1998, it must have been within three months of when Voldemort died; therefore, Harry can have had at most three months of school before entering specialized Auror training. Along with his other accomplishments, this may make Harry the first Auror in centuries to have been accepted without taking (and passing) NEWTs.

It could be argued that, despite his acting unofficially as an Auror during his seventh year, that career is one to which Harry is actually unsuited. It seems odd that, for no real reason (except, as Harry himself mentions, a flattering Death Eater in disguise, and the desire to spite Umbridge), Harry should choose to take up the plodding policeman's round of an Auror after Voldemort's defeat. The consistent story arc in the first six books would rather imply that Harry's life has actually been aimed at playing Quidditch professionally, for regional teams and for England. And in Harry Potter and the Order of the Phoenix we see that Harry gets great joy out of teaching; once his professional sports life was done, perhaps a professorship at Hogwarts would round out his years, as they did Dumbledore's? The only thing arguing against this would be that Ginny, his wife, would also be playing professionally; odds are that they would have to face each other on the pitch, and one wonders how that would play out.

Tương đồng giữa Harry Potter và Tom Riddle

[sửa]

Khi đọc tất cả 7 phần truyện, có thể nhận thấy những điểm giống nhau của Harry và Tom:

 • Cả hai bị cha mẹ bỏ rơi hay mồ côi khi còn rất nhỏ, và là quá nhỏ để có những ký ức rõ ràng về họ.
 • Tom Riddle (sau này trở thành Chúa tể Voldemort) không hề biết mẹ mình. Cậu đã từng đến gặp cha mình, nhưng chỉ kiếm ông để sát hại. Harry lúc cha mẹ bị giết do còn quá nhỏ nên không nhớ được gì hơn ngoài những ký ức mơ hồ và cảm giác thoáng qua. Tuy nhiên cậu có thể kết nối với họ qua những đồ vật từng thuộc về cha mẹ mình, như Áo choàng tàng hình, Bản đồ đạo tặc, bức thư của mẹ cậu và cả những bức ảnh cũ có mặt cha mẹ cậu.
 • Cả hai đều được nuôi dưỡng bởi Muggles. Riddle sống trong một trại trẻ mồ côi của Muggle, trong khi Harry sống với gia đình Dursley.
 • Cả hai đều lớn lên với những câu chuyện sai lầm kể về cha mẹ họ. Riddle được kể là mẹ làm việc cho sở thú, còn Harry thì được kể là cha mẹ là những kẻ nghiện ngập ăn không ngồi rồi và chết trong một vụ đụng xe.
 • Cả hai mặc đồ đã qua sử dụng: Harry mặc những bộ đồ quá cỡ của Dudley, còn Tom mặc những bộ đồ rách vá của trại trẻ.
 • Cả hai đều không có bạn thân khi còn bé. Harry bị cô lập và bị dì dượng cấm giao du với người khác, trong khi Tom bộc lộ sự cay đắng và cô độc bằng cách trấn áp những trẻ mồ côi khác khiến chúng trở nên sợ hãi mà tránh xa.
 • Cả hai là Xà khẩu (phù thủy có khả năng nói chuyện với rắn). Thật ra, điều này không thật sự ngẫu nhiên, vì Voldemort truyền lại khả năng này cho Harry khi hắn tấn công cậu bé.
 • Chiếc Mũ phân loại suýt nữa là phân Harry vào nhà Slytherin, mặc dù cậu yêu cầu chiếc nón phân vào nhà khác.
 • Cả hai đều có tông đồ. Tom tập hợp chúng thông qua nỗi sợ hãi, sự đe dọa và những lời hứa suông, trong khi nhiều học sinh theo Harry vì lòng trung thành và chí hướng, nhưng cũng vì sự hiếu kỳ và vì sự nổi tiếng của cậu.
 • They also, as shown in Book One, have brother wands, each wand containing a tail feather from the same phoenix, that is later revealed to be Fawkes, Dumbledore's animal familiar.
 • Both boys were unaware they were wizards until about the age of eleven, even though each could make unusual things happen.
 • Both Harry and Tom were of great interest to Dumbledore, and both felt their first home was Hogwarts.
 • Both achieved greatness in the Defense Against the Dark Arts, however, each for different reasons.
 • Both were only-children.
 • Both are half-bloods, though that only matters to Tom Riddle. (Note that while both of Harry's parents were magical, Harry's mother was Muggle-born, which by the "pure-blood" definitions makes Harry still a half-blood.)
 • Both are rule breakers. Harry, of course, feels justified when he does things like leaving his dorm after hours, entering the Forbidden Forest, and eavesdropping on teachers because he believes it serves a greater purpose. Tom may have engaged in similar activities, but for darker and self-serving reasons, and without benefit of an Invisibility Cloak like Harry; while at school, Tom framed Hagrid for a girl's death, then went on to worse crimes.

Tuy nhiên hai người vẫn có nhiều điểm khác biệt:

 • At his initial Sorting, Harry requested he not be placed in Slytherin. It is unlikely Tom Riddle would have made a similar request, even if he was unaware what his ancestry was.
 • Voldemort never has friends, only followers who fear him or hope to gain some reward or advantage. Harry makes many friends: his dorm mates, the Weasley family, and many teachers, especially Hagrid, Remus Lupin, and (the real) Mad-Eye Moody. They support Harry because they share a common belief.
 • Voldemort is driven by his fear of death. Harry ultimately embraces the possibility of death.
 • While both were nominally half-blood, Harry's mother, a witch, was Muggle-born, whereas Lord Voldemort's father was a Muggle, and incidentally, so was Snape's, which is why he called himself the Half-Blood Prince.
 • Harry cares about the people around him, even pitying Draco Malfoy by Book Six. Harry has the ability to love and be compassionate, making him more vulnerable to suffering pain, but also capable of experiencing deep friendship and loyalty that helps guide him to greatness. For Voldemort, love, fidelity, or compassion are unknown and unwelcome concepts.
 • Harry recognizes, and in fact states at one point, that he is not alone in his efforts, that he has had loads of help from others, especially Hermione and Ron. Voldemort's speech, in contrast, seems to be solidly littered with "I" and "myself"; he seems to be unable to admit that anything was done without his direct action, that if anything happened he was the sole driving force involved.